Allt om simtävlingar

Ett tävlingsår börjar i augusti och slutar med sommarens mästerskap i juni/juli. Det finns olika typer av tävlingar: inbjudningstävlingar, förbundstävlingar och mästerskapstävlingar. Innan du dyker in i de olika tävlingarna så behöver du känna till att det finns olika varianter av deltagarbegränsningar och åldersindelningar för olika tävlingar. Det förekommer även tävlingar i öppet vatten som till exempel Vansbrosimningen.

DELTAGARBEGRÄNSNINGAR
Det finns tre olika varianter.
1. Heatbegränsning
2. Kvaltider
2.1 Negativa kvaltider
3. Startgaranti

 1. Heatbegränsningar
  Den vanligaste formen av begränsning. Arrangören beslutar att det i vissa grenar ska vara t.ex. max 3 heat. Det innebär att det kan bli 24 simmare i dessa grenar (om tävlingen går på 8 banor). Det blir sålunda de 24 bästa anmälningstiderna som tävlar. En annan rekommendation som styr antalet heat är att varje tävlingspass inte bör ta mer än tre timmar att genomföra. Detta är dock en rekommendation, inte en regel.
 2. Kvaltider
  För att få delta måste simmaren ha presterat bättre än en viss tid på aktuell distans/gren. Tiden måste ha presterats inom en kvalperiod av (oftast) 1 år. Kvaltider för de olika mästerskapen hittar man på Hemsidan hos Simförbundet och Kungälvs Simsällskap.
  1. Negativa kvaltider
   Arrangören kan besluta att simmare som presterat bättre än en viss tid inte får deltaga på tävlingen. Detta för att kunna ge simmare som inte hunnit lika långt i sin simutveckling möjligheter att tävla.
 3. Startgaranti
  Alla som vill ska få tävla. Detta system finns bland annat på Simiaden och Ungdoms GP. Ett mycket bra system som dock medför att tävlingspassen kan bli väldigt långa. Detta system används därför bara på tävlingar som går på flera olika platser samtidigt. Här gäller det att klubbarna fördelats rätt d.v.s. att rätt klubbar bjuds in till rätt deltävling, beroende på hur många starter de kan tänkas skicka in.

ÅLDERSINDELNINGAR
Tävling  Ålder individuellt                                 Ålder lagkapp

SIMIADEN  10 år och yngre, 11 år, 12 år               10 år och yngre, 11–12 år

UGP             13 år, 14 år, 15 år, 16 år, 17 år          

SUM-SIM    13–14 år, 15 år, 16 år                           13–14 år, 15–16 år

JSM/JDM     13–19 år                                                  samma som individuellt

SM/DM         13 år och äldre                                       samma som individuellt

INBJUDNINGSTÄVLNIGAR (t.ex. Sandareds sprinten och Barracuda race)
Inbjudningstävlingar är den vanligaste formen av tävling. Dessa tävlingar innebär att en arrangerande klubb skickar ut en inbjudan till övriga klubbar. I inbjudan står det vilka grenar som skal simmas och vilka eventuella åldersklasser, antal pristagare m.m. Denna inbjudan brukar dyka upp 2–3 månader innan tävlingen avgörs. I inbjudan står det också vilken form av deltagarbegränsning man använder sig av.

FÖRBUNDSTÄVLINGAR
SIMIADEN
(Tävlingen kan ses som nationell även om den simmas på regional nivå). Tävlingen utspelar sig halvårsvis, Höstsimiaden och Vårsimiaden. I regel så simmas Vårsimiaden med försök först och final ca 3–4 veckor därefter.
UGP (UNGDOMS GRAND PRIX)
Tävlingen simmas i tre deltävlingar (UGP 1, UGP 2 och UGP 3). Ett Ungdoms Grand Prix har en så kallad startgaranti som innebär att arrangören inte får göra några heatbegränsningar vilket tillåter simmaren att få möjligheten att även simma i de längre distanserna (200m och uppåt).
GP (GRAND PRIX)
Också kallat Svenskt Grand Prix, är en tävling som simmas i 50m bassäng under våren. Det finns ingen åldersbegränsning men istället är det kvaltider (samma kvaltider som B-kvalen till JSM). Tävlingen har prestationspriser på 20,000 kr, 15,000 kr, 10,000 kr och 5000 kr. Grenpriser är 1000 kr.
SWIM OPEN STOCKHOLM
Erbjuder en högklassig internationell tävling på hemmaplan.

MÄSTERSKAPSTÄVLINGAR
SUM-SIM 25M BASSÄNG
”Svenska Ungdoms Mästerskapen – Simning” i 25m bassäng simmas under hösten och är uppdelat i två delar: Regionsfinal där de 32 bästa simmarna ur varje distrikt i respektive gren/åldersklass tävlar om att bli bäst i sitt distrikt men framförallt att kvala vidare till Riksfinalen. Vidare till Riksfinalen kvalar de 16 bästa tiderna sammanställt från alla regionsfinaler.
SUM-SIM 50m BASSÄNG
”Svenska Ungdoms Mästerskapen – Simning” i 50m bassäng simmas som ett av sommarens stora mästerskap i juni/juli. För att delta måste simmaren ha uppnått kvaltiderna.